Hogyan olvass E-könyvet

E-könyvet olvasni jó, és a kérdésre is egyszerű a válasz, az alábbiakban röviden ismertetjük ennek a menetét. Az e-könyv (angolul e-book) elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben képet tartalmazó fájl, amely a nyomtatott könyv digitális megfelelője.

Az e-könyvek 2 csoportra oszthatók, van a a platformfüggetlen formátum, ami lényegében bármilyen eszközön használható, ami képes kezelni az adott formátumot, (PDF, DOC, DOCX,)
A másik csoportba azok a formátumok sorolhatók, amik kifejezetten e-könyvekhez készültek. (AZW, AZW3, MOBI, EPUB.)

Kizárólag e-könyvekhez használt formátumok:

  • .azw: az Amazon Kindle e-könyv-olvasó dokumentumformátuma, másolásvédett
  • .mobi vagy .prc: a platformfüggetlen Mobipocket Reader alkalmazás dokumentumformátuma.
  • .epub: platformfüggetlen formátum széles körű formázási lehetőségekkel.

Milyen eszköz lehet alkalmas könyvolvasásra?

Android
Elsőnek a mobiltelefont említeném, hisz ez az aszköz szinte mindenkinél rendelkezésre áll, és amihez csak egy olyan appot kell telepíteni, ami az adott formátumnak megfelelő működést lehetővé teszi. Androidos készülékre, az egyik legkedveltebb, és legegyszerűbben használható app, az ALDIKO, ami az EPUB formátumot használja. Van sok más is, lehet válogatni.
Az ALDIKO elvileg reklámokat jelenít meg, ám ez nagyon ritkán fordul elő. (Én magam sok éve ezt használom) A kezelése egyszerű, bár van egy hátránya, hogy magyar nyelven nem használható, ám annyira kevés funkció van benne, hogy némi segítséggel, bárki megbirkózik vele.

Egy másik sokak által használt alkalmazás androidos telefonra, a KINDLE, ami nagyon jó és megbízható alkalmazás, ám ez sem tud magyarul. (még) A másik hátránya, hogy a KINDLE könyvolvasót csak az tudja használni mobilon, (android, apple) akinek van KINDLE könyvolvasója is.

Apple
Az almás telefonok, tabok alapértelmezett könyvolvasója, az iBook vagy az Apple Book.  Ezek használata is viszonylag egyszerűnek mondható, a formátumát tekintve EPUB, ám jól használható a PDF formátum is.

Kindle
Az amazon Kindle e-könyv olvasója talán az egyik legelterjedtebb eszköz, ami az olvasók számára alap, az olvasáshoz. amazon Kindle e-könyv elérhető mobil változatban is, ami még nagyobb területen teszi lehetővé az olvasást.

Fromátumok
Az E-könyvek olvasásához szükséges az a formátum, amit az adott készülék, vagy app, képes kezelni. A nem megfelelően kiválasztott formátum nem minden esetben működik, de legalábbis hibásan jelenik meg a készüléken. A formátumok sokféleség okozhat némi gondot ezen  a téren, ám van egy nagyon jó netes szolgáltatás, ami ezekre megoldást nyújt. A neve Convertio, és lényegében minden olyan formátumot ismer, ami a könyvekkel kapcsolatos, ám ezen túlmenően, szinte minden mást is.
A használata egyszerű, csak rá kell dobni a felületre a konvertálásra váró fájlt, majd meg kell adni a kimenetei formátumot, és mérettől függően, egy percen belül el is készül. Ezután csak le kell tölteni, és máris használható. Ez a szolgáltatás ingyenesen használható.

1. kép

Hogyan olvass e-könyvet - Mindened elveszíted Blog

Válaszd ki a kívánt formátumot, és kattints a “Convert” gombra.

2. kép

Hogyan olvass e-könyvet - Mindened elveszíted Blog

Amikor elkészült, láthatod a kimeneti formátumot, és a “Download” gombot, amire kattintva letölthetted.

2023 © Mindened Elveszíted - Powered By Platinum Design

 

Beléphetsz a Facebook fiókoddal

vagy    

Forgot your details?

Create Account